Dışişleri Bakanlığı’nın Konsolosluk ve İhtisas Memuru (KİM) alımlarında son yıllarda adaylara yönelttiği sorular aşağıda sıralanmıştır.
Yabancı dil
2010- (1) İstanbul’un “2010 Avrupa Kültür Başkenti” olmasının Türkiye ve Avrupa bakımından taşıdığı anlamı tartışınız.
2010- (2) Türkiye ekonomisinde son yıllarda görülen gelişmeleri dış politikamız boyutunu da göz önünde bulundurarak değerlendiriniz.
2010- (3) Türkiye’nin jeopolitik konumunun dış politikamız açısından avantaj ve dezavantajlarını tartışınız.
2010- (4) Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik perspektifinin korunup korunmaması konusunda lehte ve aleyhte görüşlerinizi tartışınız.
2010- (5) Yurt dışındaki Türklerin bulundukları toplumlara entegrasyonları konusundaki düşüncelerinizi açıklayınız.
2010- (6) Uluslararası kamuoyunda “daha etkin ve başarılı bir Türkiye” algısı oluşturmak için neler yapılmalıdır?
2011-Bir dünya şehri olan İstanbul’un Türkiye’nin tanıtımına olan katkılarını anlatınız.
2012-Türk dış politikasının çok boyutlu olmasından ne anlıyorsunuz? Tartışınız.
2013-Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelerde sosyal ve siyasal hayata daha fazla katılım sağlamaları konusunu tartışınız.
2014-Kamu diplomasisinden ne anlıyorsunuz? Araçları nelerdir? Dış politikadaki rolünü tartışınız.
2015-Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu başlıca güncel dış politika sorunları nelerdir? Değerlendiriniz.
2016-Son dönemde ülkemizin insani ve kalkınma amaçlı yardım politikasını, faaliyetlerini ve bir dış politika aracı olarak bu yardımların önemini anlatınız.
2017-Yabancı bir gazetede yayınlanmak üzere, ülkemize dış yatırım çekmek amacıyla, Türkiye’nin siyasi, ekonomik, coğrafi ve diğer avantajlarını anlatan bir yazı kaleme alınız.
2017-Yabancı bir gazetede yayınlanmak üzere, ülkemize dış yatırım çekmek amacıyla, Türkiye’nin siyasi, ekonomik, coğrafi ve diğer avantajlarını anlatan bir yazı kaleme alınız.
2018-Dış politikaya etkileri bağlamında güncel teknolojik gelişmeleri değerlendiriniz.
2019-Terörizm ve yabancı terörist savaşçılarla (YTS) ilgili uluslararası bir konferansa katılacak ve
bir konuşma yapacaksınız. Bu çerçevede, Türkiye’nin terörle mücadelesini tarihsel
referanslarıyla ele alan bir metin hazırlayınız.
2020-Koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde Türkiye’nin yaptığı insani yardımlar ile
yurtdışındaki vatandaşları için aldığı önlemleri anlatınız ve Türk dış politikasına etkisi
açısından değerlendiriniz.
2025-Ortadoğu'daki güncel gelişmelerin Türk dış politikası üzerindeki etkileri nelerdir, tartışınız.
Türkçe
2010- (1) Türkiye’nin batı ile doğuyu, kuzey ile güneyi uzlaştırmak yönünde çaba sarf eden, “köprü rolü gören” bir aktör olarak hareket etmesini dış politikamız açısından değerlendiriniz.
2010- (2) Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olacak olan 2023 yılında ülkemiz için nasıl bir dış politika vizyonu öngörmektesiniz?
2010- (3) Türkiye’nin komşularla sıfır problem politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bölge barışına sağlayacağı olası katkılar ve ülkemiz açısından getirebileceği ilave yükleri/sınamaları tartışınız.
2011-Küreselleşme kavramını; siyasi, iktisadi ve sosyal boyutlarına değinmek suretiyle uluslararası ilişkilere olan etkileri bakımından tartışınız. Bu genel değerlendirme ışığında, küreselleşmenin getirdiği sınamaların Türk Dış Politikasına olumlu ve olumsuz etkilerini kısaca değerlendiriniz.
2012- 21. yüzyılda karşı karşıya kalınan başlıca küresel tehditleri ve bu tehditlere yönelik çözüm yollarını anlatan bir kompozisyon yazınız.
2013-Dünyada son dönemde yaşanan siyasal gelişmeler ve Türkiye’nin yükselen ekonomik gücü neticesinde ülkemizin artık göç veren değil göç alan bir ülke haline geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede sizce ülkemizin geleceğe dönük göç politikası nasıl olmalıdır? Yasadışı göç, beyin göçü, sığınmacılar, mülteciler gibi hususlara da değinerek olumlu ve olumsuz yönleriyle tartışınız.
2014-Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, 1915 olayları bağlamında ülkemizin tezlerinin savunulmasında nasıl daha faal ve etkili olabilirler?
2015-Kültürel diplomasi kavramından ne anlıyorsunuz? Türkiye’nin bu alanda uyguladığı politikaları değerlendiriniz.
2016-Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ve ülkemiz açısından konsolosluk hizmetleri neden önemlidir? Vatandaşlarımızın, bulundukları ülkelerde haklarının korunması ve konumlarının geliştirilebilmesi için bilişim teknolojileri, sosyal medya ve diğer araçlardan nasıl yararlanılabilir?
2017-Düzensiz göçün başlıca sebepleri ve etkileri nelerdir? Bu konuda uluslararası işbirliğini arttırmak için yapılabilecekleri anlatınız.
2017-Düzensiz göçün başlıca sebepleri ve etkileri nelerdir? Bu konuda uluslararası işbirliğini arttırmak için yapılabilecekleri anlatınız.
2018-Türkiye’nin girişimci ve insani dış politikasının temel ilkelerini, önemini ve güncel
uygulamalarını değerlendiriniz
2019-Bu yılki Büyükelçiler Konferansı’nda açıklanan iki yeni girişimi (Yeniden Asya ve Dijital
Diplomasi) dikkate alarak 2020 yılına girerken Türk dış politikasının önceliklerine dair bir
makale hazırlayınız.
2020-Türkiye’nin yumuşak güç unsurlarını tartışınız.
2025-Yurtdışındaki vatandaşlarımızın dış politikamız açısından önemini tartışınız.
Çıkmış soruların analizi
Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu sınavlarında çıkmış sorular incelendiğinde, Türk dış politikasının temel esasları, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, kamu diplomasisi ve kültürel diplomasi konularının sık sorulduğu anlaşılmaktadır. Bunun yanında, soruların dış politika alanında temel okumaları yapan adayların kolaylıkla cevap verebileceği içeriklere atıflar yaptığı görülmektedir.
Türk Dış Politikası (genel) YD 2010, 2012, 2015,2017,2018, 2019, 2025 / TR 2010, 2010, 2010, 2011, 2017, 2018, 2019
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız YD 2010, 2013 / TR 2014, 2016, 2025
Kültürel diplomasi YD 2010, 2011 / TR 2015
Kamu diplomasisi YD 2010, 2014, 2016, 2020 / TR 2020
Çıkmış sorular üzerinden değerlendirecek olursak, KİM sınavına girecek adayların Bakanlığın web sitesindeki Türk dış politikasının esaslarına dair metinleri, bunun yanında vatandaşlarımıza yönelik hizmetlerin tanıtıldığı bölümleri dikkatlice okumaları isabetli olacaktır. Öte yandan, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve Türkiye’nin insani yardımları gibi temel konularda da okumalar yapmak faydalı olacaktır.
Önümüzdeki KİM sınavına dair çıkabilecek konuları değerlendirdiğimizde, her branştan adayın ilgi alanında olması beklenen, entellektüel düzeyi belirli bir seviyenin üzerinde olan her vatandaşın ilgi ve bilgi alanına giren, dış politikamızın genel hususlarını irdeleyen bir konunun soru olarak karşınıza çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu konular, son yıllardaki gelişmeler dikkate alındığında, Batılı ülkelerde yabancı düşmanlığının artışı, iklim değişikliği, teknolojinin diplomasiye etkisi, düzensiz göç sorunu, Türkiye'nin yakın çevresine yönelik dış politikası, AB ile ilişkiler, ülkemizin enerji politikası ve ülkemizin tanıtımına yönelik girişimler şeklinde sıralanabilir.
Son haftaları verimli bir şekilde değerlendiren adayların, KİM yazılı sınavlarında çıkabilecek her konuda rahatlıkla bir makale yazabileceğine inanıyorum.
Son haftaları verimli bir şekilde değerlendiren adayların, KİM yazılı sınavlarında çıkabilecek her konuda rahatlıkla bir makale yazabileceğine inanıyorum.
Herkese başarılar.
Sorularınızı diplomatreader@gmail.com'a yöneltebilirsiniz.
Önümüzdeki KİM yazılı sınavına ilişkin paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Özellikle darbe girişiminden sonra bakanlığın kadrolarında olan değişikliklerden sonra soru tarzında bir değişim yaşandı mı ? Henüz bu bağlamda sadece 2017 yılının sorularını görmüş olsak da,bir yorumda bulunabilir miyiz ?
YanıtlaSilDeğişiklik olduğunu düşünmüyorum. Soru standartlarında değişimden ziyade, adayların sınav performanslarına göre bir nevi çan eğrisi düzeninde puanlamalarda esneklikler yapılmasına ihtimal verebilirim. Bana göre, Bakanlığın personel alım tavrına yönelik en büyük değişiklik KPSS'den YDS'ye geçiş kararı oldu. Bunun etkilerini tartışmak ve analiz etmek gerekir.
YanıtlaSilÖncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Size bir sorum olacak müsadenizle:
YanıtlaSilSınavla yazmamız beklenen kompozisyonların uzunluğu ne kadar olmalı?
Herkesin el yazısı büyüklüğüne göre sayfa düzeni değişebilir. Times New Roman, 12 punto, tek satır bir sayfa diyebiliriz. Bir başka ifadeyle, normal büyüklükteki bir el yazısı için 1,5 sayfa diyebiliriz.
SilÇok teşekkür ederim yanıtınız için.
Sil"Tartışınız" denilen kompozisyonlarda nasıl bir şey yazmamız gerekiyor? En çok aklıma takılan bu. Örnek metin yayınlar mısınız?
SilTartışınız ile sorulmuş sorulara dikkat ederseniz, konunun olumlu/olumsuz, lehte/aleyhte, faydalı/zararlı vb karşıt yönlerinin olduğunu göreceksiniz. Bu anlamda, konunun her iki yönüne de değinen bir metin yazınız demek istenmiş oluyor.
SilKıymetli hocam, 2025 KİM yazılı sınavına katılmış bir aday olarak soruyorum. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın dış politikamız üzerindeki etkileri nelerdir, tartışınız konusu verildi ve burada dezavantajlarından bahsetmenin doğru olmadığı kanaatindeyim, bu yorumumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Şimdiden teşekkür ederim.
SilKesinlikle, burada beklenen cevap vatandaşlarımızın siyasi, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda dış politika hedeflerimize katkılarının neler olduğundan bahsedilmesidir. Kamu diplomasisi alanından detaylı bahsedilerek, her hususa değinen bir metin içerik olarak yeterli olacaktır.
SilMerhaba,
YanıtlaSilElimizde 2 yabanci dil bulunduğu taktirde, bu dillerin İngilizce ve İspanyolca olduğunu varsayarsak, iki dil bilmenin gözle görülür bir avantajı olur mu? Bir de iyi seviyede bilinen bu iki dilden hangisine yoğunlaşılmasını önerirsiniz?
İyi çalışmalar
İyi seviyede iki yabancı dil bilme tabii ki kaydadeğer bir avantajdır. Her iki dilden de yazılıda 70 barajını geçmeniz gerekir. Ancak, İngilizce olmazsa olmazdır. 2. dilden olabildiğince yüksek puan almak sıralamada sizi daha üst basamağa taşır, mülakatta da muhtemelen 2. yabancı dilde sizi konuşturacak birkaç soru sorulur, iyi performans sergilerseniz çok büyük avantaj sağlar. Yoğunlaşma olacaksa, mutlaka İngilizce.
SilBen bir harfin üstünü çizdim sınavım geçersiz sayılır mı? ayırt edici özellikler kullanmayın diyorlardı:(
YanıtlaSilSorun olmaz.
SilÇok faydalı bilgilermiş, ellerinize sağlık. Maalesef bloğu sınavdan sonra gördüm :(
YanıtlaSilMülakat sürecine ve komisyona nasıl hazırlanmamız gerektiğine dair bilgiler de paylaşabilir misiniz?
Teşekkür ederim. 2018 KİM sınavının her iki sorusunun da adayları özellikle çalışmaya teşvik ettiğim (teknolojinin diplomasiye etkisi, insani yardımlar) konulardan gelmesi bu blogun başarısını tekrar teyit etti.
YanıtlaSilMülakata hazırlık ile ilgili de bir blog yazısı yayınlayacağım.
Mülakat konusunda da bir yazı olursa süper olur. Mesela cümlelerimiz hep "efendim" ile mi bitmeli? Benim kulağıma pek hoş gelmiyor her cümlenin sonuna "efendim" eklemek. Bir de önceki işlerimizle ilgili sorular gelir mi? Niye ayrıldın ya da niye çıkarıldın gibi?
YanıtlaSilSözüm var, mülakatla ilgili bir blog yazısı yayınlayacağım. Vakit bulamadım, kusura bakmayın.
SilKulağa hoş gelecek derecede 'efendim' kelimesi kullanılabilir. Soruyu duymadığınızda 'tekrarlayabilir misiniz efendim' denebilir. Ancak, 'Türkiye çok boyutlu bir dış politika izlemektedir efendim, küresel barış ve istikrar... efendim' gibi değil.
Önceki işle ilgili soru gelmesi muhtemeldir. Hazır olmak isabetli olur.
Teşekkürler. Ben hiçbir uyarı almadan işten çıkarıldım. Yazılı bir uyarım bile yok. Çalıştığım özel şirketin bu tavrını şikayet etmek için de bimer/cimere dilekçe yazmıştım. Bir hatam olmadığı halde bu olumsuz etki yaratır mı, endişeliyim çünkü alınan kişilere baktığımda hep yeni mezun olduklarını görüyorum.
SilSizin özel iş hayatınıza ilişkin detaylara girilmez. Şirkette çalıştığınız birimde ne tür iş yapardınız gibi hususlar konu edilir. Neden ayrıldınız sorusuna, bir cevap hazırlamanız iyi olur. İşten çıkarıldığınız konusu üzerinde durmadan bir cevap verebilirsiniz.
SilSonuçlar açıklanmadı, çok uzun bir süre olmadı mı? Sizce daha ne kadar beklerler?
SilGeç kalmış sayılmaz, biraz daha sabır. Beklentim, iki hafta içinde açıklanması.
SilHala açıklanmadı. Sizce bir sorun mu çıktı, niye böyle oldu?
SilMerhaba. Bu yıl MM sınavının yapılmaması söz konusu olabilir mi?
YanıtlaSilMM sınavının geç kalmasının nedeninin Bakanlığın sınav yönetmeliğinde yapılan değişikliğin beklenmesi olduğunu düşünüyorum. Bugün de Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklik bunun bir göstergesi. Her an ilan yayınlanacaktır diye tahmin ediyorum.
SilEngelli olanlar da bu sınava katılabilir mi? Şartlara baktım, sanki bir yerde bedensel engeli olmayanlar yazıyordu, yanlış mı hatırlıyorum? Bedensel engelli olarak kastedilen ortopedik engelliler, işitme kaybı sorunu olanlar da başvursa sorun olmaz o zaman. Yanlış mı biliyorum? Kendilerine sordum ama henüz yanıt alamadım.
YanıtlaSilMahrumiyet bölgelerinde zor sağlık koşulları olduğundan Bakanlık sınavı kazanan adaylardan her koşulda görev yapabilir raporu istemektedir. Bir askeri görev olmasa bile, yeri geldiğinde bedensel, zihinsel ve psikolojik olarak güçlü adaylar olmanız beklenir. Bu itibarla, mevzuat açısından geçerliliğini incelememiş olsam bile, tam teşekküllü hastanelerde sağlık heyeti tarafından verilen tüm koşullarda görev yapabilir raporunun engeller adına alt sınırını incelemek gerekir diye düşünüyorum.
Sil2019 kasimdaki kim sinavi icin cikabilecek muhtemel konu başliklarina önerileriniz merekle beklemekteyim
YanıtlaSil2022 Eylül ayında kim sinavi icin cikabilecek muhtemel konu başliklarina önerileriniz merekle beklemekteyim
YanıtlaSilBu aşamada son günler boyunca bol bol okumalar yapmanızı tavsiye ederim. Hedeflediğiniz alan KİM olduğundan detay dış politika konularından ziyade Bakanlığın vatandaşlarımıza yönelik faaliyetleri, konsolosluk hizmetleri, kültür ve eğitim faaliyetleri, insani yardımlar, ekonomik destekler, TİKA faaliyetleri, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlar vb konularda bilgilerinizi artırmanızı, olası sorulara dair verebileceğiniz bir nevi kompozisyon notları (outline) oluşturmanızı tavsiye edebilirim.
YanıtlaSilMerhabalar, tüm yazılarınızı okudum, verdiğiniz bu hizmet için ne kadar teşekkür etsem az..
YanıtlaSil2023 KiM sınavı için özellikle Bilişim alanında soru tahminlerinizi alabilir miyim ve outline oluşturmam gerektiğini düşündüğünüz konulardan bahsedebilir misiniz..
Bilişim alanından girenlere farklı bir soru sorulmayacaktır. Tüm KİM adayları aynı sorulara cevap vereceklerdir. Örneğin, uluslararası ilişkiler bölümü mezunu da bilgisayar mühendisliği mezunu da aynı soruya cevaben kompozisyon yazacaklar ve her adayın da bu kompozisyondan geçer not olan 70 ve üstü alması beklenecektir.
SilSon üç hafta içinde Türk dış politikasının genel görünümüne odaklanmak, kamu diplomasisi ve onun alt alanlarına yoğunlaşmak, dış politika gündemini takip etmek ve başta bakanlığın websitesindeki Türk dış politikası başlıklarını ve bakanlık açıklamalarını okumak faydalı olacaktır.
2023'e özel olarak MM ve KİM sınavlarında Türkiye yüzyılı ve disaster diplomacy başlıklarının bir adım önde olduğunu düşünüyorum.
Tüm yazılarınızı okudum ve çok yararlandım, teşekkür ederim. Önümüzde KİM sınavı için başvuru yaptım ve üç haftadır yoğun bir şekilde bakanlığın sitesindeki temel dış politika konularına çalışıyorum. Yabancı dilim de çok iyi. Sormak istediğim bir husus var. Türkiye Yüzyılı ve afet diplomasisi başlıkları için sizce hangi konuları ele almalıyız. Ne tür okumalar yapmalıyız
YanıtlaSilMerhaba, önümüzdeki temmuz KİM sınavı için hangi konuları öncelikli incelemeliyiz ve ne tür okumalar yapmalıyız, önerileriniz nelerdir? Teşekkürler
YanıtlaSil