Ana içeriğe atla

Dışişleri Bakanlığı Kariyer Memurlukları (MM ve KİM) Sınavlarına Hazırlık - Temel Çalışma Yöntemi


(Son güncelleme: 04.10.2021)



2021 yılının son aylarına girerken Meslek Memurluğu (MM) ve Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu (KİM) sınavları ilanlarına her an çıkılmasını bekliyoruz. 

Sınavlara yönelik altyapı çalışmalarını yapmış ve yapmakta olan adaylar için yeterli süre var. Son ayları da verimli geçirerek, düzenli, planlı ve istekli bir çalışma ile yazılı sınavı geçebilirsiniz. Yazılı sınava yapacağınız hazırlık, sizi doğal olarak mülakata da hazırlayacaktır. Mülakat için ayrı bir motivasyon gerekiyor. Zamanı geldiğinde arzu edenler için o konuda da paylaşımlarda bulunuruz.

Yazılı sınav için izlemeyi düşündüğünüz yöntemlere saygı duyuyorum. Burada acizane kendi düşüncelerim çerçevesinde sizlere yardımcı olmak isterim. Ancak, şunu kesin ifade edebilirim ki, sınava hazırlanmak maksadıyla hacimli kitapları elinize alıp okumaya veya tekrar etmeye başladıysanız hemen bu yöntemden vazgeçin. Bir aylık bir süre kala, yapılacak en iyi, verimli ve mantıklı çalışma yöntemi Türk Dış Politikası’nın temel konularında çeşitli notlar ve anahtar kelimeler çıkararak, oluşturacağınız başlıklar üzerinden her konuda kompozisyon yazabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedeflemeniz olacaktır.

Meslek Memurluğu ve KİM sınavlarına en doğru hazırlık süreci, yabancı dilde çok sayıda makale okumaya ve sınavdan en az 3-4 ay öncesinden başlayarak Türkçe ve yabancı dilde kompozisyon yazma denemeleri yapmaya dayanmaktadır. Bu aşamada, kalan sürenizi iyi değerlendirdiğiniz takdirde çok da büyük bir kayıpta olduğunuzu düşünmüyorum. Ancak, elinize kalemi alıp veya bilgisayar başına geçip kaynaklara bakmadan kompozisyon yazmaya giriştiğinizde hevesinizin kırılacağı da kuşkusuzdur. Dışişleri sınavlarına çalışmak belki de en fazla şahsi motivasyon gereken kamu sınavıdır. Aslında bu durum verimli çalışanların emeklerinin karşılığını almasını da sağlamaktadır.

Bu itibarla, hiç vakit kaybetmeden ilk yapılması gerekenleri aşağıda sıralamak isterim.

1. Synopsis (https://www.mfa.gov.tr/synopsis-of-the-turkish-foreign-policy.en.mfa) en az üç defa kısa notlar, anahtar kelimeler ve ifadeler, bilinmeyen kelimeler çıkarılarak okunmalıdır.

2. Bakanlığın internet sayfasındaki Türk Dış Politikası’nın temel konularına (https://www.mfa.gov.tr/sub.en.mfa?395d59f6-c33c-4364-9744-cff90ec18a3e ve https://www.mfa.gov.tr/sub.en.mfa?e55ad6a5-1b09-4788-a51c-2c1cae96fd0d) dair metinler ikişer kez kısa notlar, anahtar kelimeler ve ifadeler, bilinmeyen kelimeler çıkarılarak okunmalıdır.

3. Okumalar yaparken, sınavda hangi konu sorulursa sorulsun kalıp olarak kullanabileceğiniz ifadelere rastlayacaksınız. Bunları not edip, gerekirse ezberleyebilirsiniz.

4. TBMM’de yapılan bütçe konuşması metni de (https://www.mfa.gov.tr/sayin-bakanimizin-tbmm-de-yaptigi-konusma-14-12-2020.tr.mfa) 2020 yılı itibariyle güncel ilişkiler, gelişmeler ve istatistikleri öğrenmek adına bir kez okunmalıdır.

Bahsekonu temel bilgi yüklemelerini yaptıkça Bakanlığın resmi politikasına, görüşüne, dış politika olaylarını değerlendirme tarzına ve yaklaşımına aşinalığınız oluşacaktır. Öte yandan, sınavda sizden beklenen ifade şekli olarak Bakanlığın yazı üslubunu da görmüş olacaksınız.

Sorularınızı diplomatreader@gmail.com'a yöneltebilirsiniz. 

Yorumlar

  1. Çok teşekkürler, özellikle Türkçeden İngilizceye çeviri için neler tavsiye edersiniz ?

    YanıtlaSil
  2. İtalyanca ve İspanyolca'dan 40 kişi çağırılacak denmiş sınava ama 10 kişi vardı. Başvuranlar az mı oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakanlığın mevzuatında da yer verildiği üzere günümüzde diplomatların temel çalışma dili İngilizce'dir. Vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı Batı Avrupa ülkelerinin dillerini de hesaba katarsak, personel alımlarının İngilizce ağırlıklı, bunun yanında da kısmen Almanca ve Fransızca dillerinden yapılması en makul tutumdur. Bu dillerden kazanan personeli bir yıllığına herhangi bir ülkeye dil öğrenmeye gönderdiğinizde en ücra Afrika dilini bile belirli bir düzeyde öğrenebileceklerini düşünüyorum.

      Bu itibarla, yeni personel alım şeklinin iyiniyetli olduğunu, ancak kaliteye olumsuz yansıyacak bir strateji olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    2. Anladığım kadarıyla gereksiz bir alım olarak görüyorsunuz, öyle mi? İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce dillerinden giren arkadaşlarım ek olarak 2.,3. dil de biliyorlardı. Alınmadılar ama bu kadar az sayıda başvuran olması dikkatimi çekmişti.İkinci kere deneyen pek görmedim zira şöyle haberler var; http://www.hurriyet.com.tr/gundem/arinctan-o-soruya-yanit-22796036

      Belki doğru değil link paylaşmak ama sadece diğer kategori dillerinden giren adayların da İngilizce bilgisinin olduğunu belirtmek istedim.

      Sil
    3. Bakanlık sınavlarındaki en zorlu aşamanın Türkçe kompozisyon bölümü olduğunu düşünüyorum. Bunu blog yazılarımda da yeri geldikçe ifade etmeye çalışıyorum. Çok dil bilmek değil, en az bir dili çok iyi düzeyde bilmek gerekiyor. Bunun ölçüsü de YDS'de 90 üstü almak değildir. O ölçü Bakanlık tarafından bir şekilde yabancı dilde kompozisyon ve çevirilerle ölçülmeye çalışılıyor.

      İkinci husus, Bakanlıkta Yunanca'dan girip, hayatında hiç Yunanistan veya Kıbrıs tayini yapmadan emekli olanlar, Japonca'dan girip Asya kıtasına bile adım atmamış insanlar var.

      Benim yazdıklarım diplomat adaylarına yönelik diyebilirim. Diğer Bakanlıklardan atanan müşavirlik konusuna girersek ve dil becerileri açısından değerlendirecek olursak, askeri ataşeler ve Ekonomi Bakanlığı mensupları haricindekiler için binlerce sıkıntıdan bahsedebiliriz.

      Bu itibarla, şahsi görüşümü daha net yansıtmam gerekirse, adaylar ağırlıklı olarak İngilizce, kısmen de Almanca ve Fransızca dillerinden sınava alınmalı, YDS tek kriter olmamalı (şöyle ki İtalyanca'dan 95 almış adayın 85 altı İngilizcesi olması durumunda sınava başvuramama gibi bir durumla karşılaşmaması açısından), ikinci dil notunun ana puana eklenme katsayısı artırılmalı, mesleğin başında adaylar bölgesel uzmanlaşmaya teşvik edilmeli, bu bağlamda tayinleri o bölgeye yapılmalı, bölgedeki hakim dili öğrenmeleri için bir yıl sadece dil eğitimi alacak şekilde teşvik edilmelidir. Bu tartışma muhakkak Bakanlığın personel stratejisinin belirleyenler tarafından da yapılıyordur.

      Son olarak da şunu belirtmek isterim. Bakanlık memurları günlük mesailerinin %70'inde Türkçe kullanırlar. Tüm bu düşüncelerimiz mesainin %30'unun daha verimli geçirilmesi için. Bu nedenle, Türkçe kompozisyon yazım çalışmalarımızı önemseyelim.

      Sil
  3. Merhaba. Ellerinize sağlık, yardımlarınız için teşekkür ederiz. Link için erişim iznine ihtiyacım var. Yardımcı olursanız çok sevinirim. https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=4225685855962736449#editor/target=post;postID=6718862275022431413;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=1;src=postname

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan ulaşabilmeniz lazım. https://diplomatreader.blogspot.com/2017/11/

      Sil
  4. Merhaba. sanırım her yıl ekim-kasım-aralık gibi sınav açıyor dışişleri bakanlığı. 2019 yılı için bir bilginiz var mı? sınava girmek isteyen ve şimdiden çalışmaya başlamak isteyenler için güncel bir yazı yazmayı düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, biz adaylara yardımcı böyle güzel ve faydalı bir blog sunduğunuz için çok teşekkür ederim. Bilginin paylaşıldıkça değer kazandığına güzel bir örneksiniz.

    Önümüzdeki alımın ne zaman olabileceğine dair tahmininiz var mı? Şimdiden hazırlanmaya başlamak istiyorum hala size gönderilen kompozisyon çalışmalarını kabul edip yorumluyor musunuz?

    Bir de son olarak, AB bakanlığı personelinin mm ve kim kadrolarına geçeceği söyleniyor. Bu durum yeni alım sayısını/tarihini etkiler mi sizce?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dışişleri Sınavlarına Hazırlık - Mülakat

(Son güncelleme: 04.10.2021) Dışişleri Bakanlığı'nın Meslek Memurluğu veya Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu yazılı sınavını kazanıp mülakat sınavına kaldıysanız, bu zorlu yolun büyük kısmını başarıyla tamamlamışsınız demektir. Şahsi görüşüme göre, öncelikle yazılı sınava girmeye hak kazanmak, sonrasında ise yazılı sınav sürecini geçmek dışişleri kariyer memuru olmak için yeterli bir değerlendirmedir. Ancak, diplomat adaylarının sadece bilgi birikimi değil, aynı zamanda tavır, davranış, üslup ve ifade becerileri de mesleklerini en iyi şekilde icra etmeleri için elzem olduğundan, mülakat sınavı önemli bir safhadır. İyi hazırlanıldığı ve motive olunduğu taktirde sorunsuzca atlatılabileceğini düşünüyorum. Sınav tarzı Mülakat sınavında sizlere Türk dış politikasının temel konularından çeşitli soruların yer aldığı zarflardan birini çekmeniz ve sonrasında sesli olarak jüriye okumanız istenir. 1-2 dakikalık bir hazırlık ve not tutma imkanı sağlandıktan sonra cevap vermeniz beklenir. Ba

Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memurluğu sınavına ilgi düşük kaldı

Dışişleri Bakanlığı’nın aday meslek memurluğu yazılı sınavı bu yıl 16-17 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Bakanlık, tarihinde belki de ilk defa 110 kişilik bir alım yapacak. Bu sayı önceki yıllara kıyasla yüksek bir kontenjan olarak göze çarpıyor. Bu durum yurtiçi ve yurtdışı teşkilatta ciddi sayıda meslek memuruna ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.   Meslek memurluğu Türk bürokrasisinin her zaman en çok tercih edilen kadrolarından olmuştur. Diplomatlık kendini çeşitli alanlarda geliştirmiş her gencimizin şüphesiz tercih edeceği bir kariyer seçeneğidir. Bakanlığın Türk bürokrasisi içindeki prestiji, Bakanlığın asırları aşkın seçkin hariciye geleneği ve personelin Türkiye ortalamasına göre yüksek gelir imkanı, bu kadrolara yerleşmek için genç adaylarda yeterli motivasyonu sağlayacak niteliktedir. Ancak, Bakanlığın 2023 yılında yazılı sınav için ayırdığı kontenjan ile yapılan başvuru sayılarını karşılaştırdığımızda, adayların ilgisinin belki de Bakanlık tarihinde ilk