Ana içeriğe atla

Dışişleri MM Sınavı - Çıkmış Sorular (2005-2018)


(Son güncelleme: 04.10.2021)



Meslek Memurluğu sınavının yazılı aşamasında karşınıza çıkacak konu başlıkları çok çeşitlidir. Tüm konulara ince detayıyla çalışmak en güzel hazırlık yöntemi olmakla birlikte, bunu başaran aday sayısının çok az olduğunu düşünüyorum. 

Halihazırda herhangi bir işte çalışmayan bir adayın kariyerini ve geleceğini sadece Dışişleri Bakanlığı gibi kendine özgü bir sınavla alım yapan bir Kuruma odaklaması akıllıca değildir. İş ve kariyer baskısı nedeniyle, alternatif seçenekleri de düşünmek mecburiyetindedir. Bu nedenle, tüm konsantrasyonunu ve vaktini her türlü sürprize açık kompozisyon yazımına ayırmaması anlayışla karşılanabilir. Öte yandan, halihazırda bir iş sahibi olan veya akademik kariyer yapan adaylar da devam eden yükümlülükleri gereği Dışişleri sınavına hazırlanacak zamanı verimli kullanma sorunuyla karşılaşabilirler. Bu bağlamda, tüm enerjisini diplomasi alanında kariyere harcayan adayların sayısının çok olmadığını düşünüyorum. 

Önceki yıllarda çıkan sorulara baktığınızda, üniversitede eğitim aldığı lisans altyapısı ne olursa olsun, dünyadaki güncel gelişmeler çerçevesinde Türk dış politikasını takip eden, bu alanda yazılan makaleleri okumaya gayret eden ve en az bir yabancı dilde iyi bir metin kaleme alma becerisine sahip adayların sınavı kazanma potasına en yakın bireyler olduğunu düşünüyorum. 

Aşağıda son on dört yılda Meslek Memurluğu yazılı aşamasında çıkmış soruları bulabilirsiniz. İncelenmesinden görüleceği üzere, hiçbir soru derin bir siyasi tarih veya uluslararası ilişkiler teori bilgisi gerektirmemektedir. Bir ihtimal, bu ve benzeri konulardaki bilgi seviyeniz mülakatta sınanacaktır. Ancak, yazılı sınav öncesinde temel çalışma yöntemleri kapsamında son haftaları değerlendirirseniz, geçer not alabilecek metinler ortaya koyabileceğinizi düşünüyorum.

‘Yabancı Dil:

2018-Türkiye-ABD ilişkilerindeki işbirliği alanlarını ve sınamaları, tarihsel ve güncel gelişmeler ışığında değerlendiriniz.

2017-Uluslararası ilişkilerde uluslararası örgütlere ve çok taraflılığa (multilateralism/ multilatéralisme/ multilateralismus) neden gerek duyulmaktadır? Belli başlı siyasi, askeri ve ekonomik örgütlerden de örnekler vererek açıklayınız.

2016-Üst düzeyli bir yetkilimiz, Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkede üniversite öğrencilerine konferans verecektir. Bu konferansta, güncel gelişmeler ışığında Türkiye ile AB’nin birbirleri için önemini koruduğunu anlatan bir konuşma yapacaktır. Konuşma metnini kaleme alınız.

2015-Rusya Federasyonu’nun bulunduğumuz coğrafyaya yönelik son yıllardaki hamlelerinin ülkemize etkileri ile bu çerçevedeki dış politika seçeneklerimizi değerlendiriniz.

2014-Avrupa’da son dönemde artan yabancı düşmanlığının (xenophobia) nedenleri ile bunun sonuçlarına ilişkin görüşlerinizi açıklayınız.

2013-Türkiye’nin uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmasının ülkemize ne gibi katkıları olduğunu anlatınız.

2012-Türkiye’nin terörizmle mücadelesinde dost ve müttefik ülkelerden yeterli destek aldığını düşünüyor musunuz? Bu konudaki görüşlerinizi tavsiyelerinizle birlikte anlatınız.

2011-Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Fransa’nın Arap Baharı olgusuna ilişkin politikalarını irdeleyiniz.

2010-Türkiye’nin dış politikasında kendi ulusal çıkarları bakımından öncelikli bölgeleri ve bunlara ilişkin politikalarını değerlendiriniz.

2009-Türkiye’nin dış politika önceliklerinden önemli gördüğünüz üçünü yazınız ve bu konulardaki görüşlerinizi açıklayınız.

2008-Uluslararası ilişkilerde tek kutupluluk, çok kutupluluk tartışmalarını, son dönemde meydana gelen gelişmeleri de dikkate alarak değerlendiriniz.

2007-Türkiye’nin temel dış politika önceliklerini yazınız ve bu konulara ilişkin görüşlerinizi açıklayınız.

2006-Türkiye’nin jeopolitik konumunun Türk dış politikası üzerindeki olumlu ve olumsuz yansımalarını tartışınız.

2005-Türkiye’nin komşuları, Ortadoğu ve Avrasya bölgeleri ile ilişkilerinin geleceği hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.

Türkçe:

2018-Türkiye’nin tarihinin ve coğrafyasının dış politikasına etkilerini değerlendiriniz.

2017-Türkiye’nin dış politikasında siyasi ve ekonomik ilişkilerini çeşitlendirmek ve yaygınlaştırmak için atmakta olduğu adımları, amaçları ve hedeflenen sonuçlarıyla birlikte değerlendiriniz.

2016-“Türk dünyası” kavramından ne anlıyorsunuz? Kısaca tanımlayınız. Son 25 yılda ülkemiz, Türk Cumhuriyetleri, Türk ve akraba topluluklar için neler yapmıştır, bundan sonra neler yapmalıdır? Anlatınız.

2015-Orta Doğu’daki belirsizlikler ile Suriye’deki savaş ortamının yol açtığı ve etkileri bölgemizin sınırlarını da aşan terörizm ve mülteci krizine yönelik politikalarımızı, Türkiye-AB ilişkilerine yansımalarını da gözönünde bulundurarak değerlendiriniz.

2014-Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da kalıcı barış ve istikrarın önündeki en önemli engeller nelerdir? Bu engellerin aşılması için sizce neler yapılabilir?

2013-Dünya güç merkezinin coğrafi olarak Atlantik bölgesinden Asya-Pasifik bölgesine kayacağı öngörüsüne katılıyor musunuz? Nedenleri ile birlikte açıklayınız.

2012-Ekonominin dış politika üzerindeki etkilerini, örnekler vermek suretiyle tartışınız.

2011-Geleneksel enerji kaynakları dünyamızın artan enerji ihtiyacına cevap vermekte yetersiz kalmakta, ülkelerin alternatif enerji kaynağı arayışına yöneldikleri görülmektedir. Sözkonusu alternatif kaynakların kullanımının yaygınlaşmasının uluslararası ilişkilere olası etkilerini tartışınız.

2010-Türkiye’nin Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar politikalarını Avrupa Birliği tam üyelik hedefi bağlamında değerlendiriniz.

2009-“Türkiye’nin çevresinde barış ve istikrarı tesis etme ve düzen kurma sorumluluğu vardır” sözünden ne anlıyorsunuz.

2008-Bazı AB ülkeleri ve kamuoylarınca Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı olarak öne sürülen görüşler ve müzakere sürecinde çıkarılan engeller nelerdir? Bunların nedenleri ve nasıl aşılabileceğine ilişkin düşüncelerinizi yazınız.

2007-Irak’ın işgalinden bu yana Türkiye’nin Irak sorununa yönelik tutum ve yaklaşımını değerlendiriniz. Bu bağlamda, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde  izlemesinde yarar olacağını düşündüğünüz politikasına ilişkin görüşlerinizi yazınız.

2006-Kamuoyunu oluşturan unsurların dış politikanın oluşumu ve yürütülmesindeki etkilerini tartışınız.

2005-Önümüzdeki 50 yıl içinde insanlığı bekleyen küresel tehditler ve bunların aşılmasına ilişkin görüşlerinizi açıklayınız.’


Çıkmış sorulara ilişkin değerlendirmelerimi ve soru gelebilecek muhtemel konular hakkındaki yorumlarımı bir başka blog yazısında kaleme almayı planlıyorum.

İyi çalışmalar.

Sorularınızı diplomatreader@gmail.com'a yöneltebilirsiniz. 

Yorumlar

  1. Merhaba, sınavlarda soruları kompozisyon gibi giriş-gelişme-sonuç şeklinde mi yoksa belirli bir kelime limitiyle cevap gibi mi yazmamız beklenmekte?
    Bir de hukuk müşavirliğiyle ilgili bir yazı gelecek mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kompozisyon şeklinde bir metin yazmanız beklenecektir. Uzunluk beklentisi, kişinin el yazısına göre değişmekle birlikte, önlü arkalı 2 sayfa diyebiliriz.
      Hukuk Müşavirliği ile ilgili yazı bu aşamada düşünmüyorum. Sorunuz olursa e-posta aracılığıyla veya yorum olarak iletirseniz cevaplamaya çalışırım.

      Sil
    2. Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkürler.
      Hukuk müşavirliğindeki sorular ve konular meslek memurluğundaki konulara paralel olarak ilgili mevzuata yönelik mi olur, yoksa uluslararası hukuk, insan hakları hukuku vb. konularda genel çerçevede mi sorulur? Maalesef geçmiş yılların soruları 2009'dan beri yayımlanmadığı için bu konudaki uygulamayı bilemiyoruz.

      Bir de hukuk müşavirlerinin yurtdışı görevlendirilmeleri var mıdır? Varsa kaç yıl süre ile ve hangi kapsamdadır?

      Sil
  2. Merhaba, ben KİM yazılı sınavının ingilizce kompozisyon kısmında 2 sayfa yani arkalı önlü tek sayfa yazdım. Yazım biraz küçük, aralıklı yazabilirdim ama heyecandan aklıma gelmedi. Sürem de ancak yettiği uzatamadım. Sizce bu durum yetersiz puan almama neden olur mu?
    KİM sınav sonuçları maalesef 1 ayı geçmesine rağmen açıklanmadı, içim içimi yiyor, sizin de fikrinizi almak istedim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkalı önlü olmak üzere bir yaprağa iki sayfalık bir metin yazdıysanız, yeterli olduğunu düşünüyorum. Okuyanı tatmin edecek ve soruya cevap teşkil edecek ana unsurları metine işlediyseniz, uzunluk çok önemli olmayacaktır.

      1 ay gecikmiş bir zaman değil. Yazılı metinler olduğu için zaman alması normal, önümüzdeki 1 ay içinde açıklanması beklenebilir.

      Sil
  3. Çok teşekkür ederiz, yazılarınız gerçekten çok faydalı oluyor. Muhtemel konular/sorular hakkındaki yazınızı da merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, sonuçlar açıklandı. İspanyolcadan neden kimse alınmadı acaba. Bir arkadaş var, profilini inceledim, uluslararası ilişkiler mezunu, yurtdışında master yapmış, İngilizceden ek puanı da varmış ama mülakatta elenmiş. Alınan kimse de yok.

    YanıtlaSil
  5. Kaç kelimelik bir komposizyon yazacağımız belli midir ?

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar, kıymetli bilgi ve tecrübelerinizi sınava girecek adaylarla paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ediyorum. 2022 Aday Meslek Memurluğu sınavına 15 gün kaldı ben de bu sene sınava başvuranlardan biriyim. Ancak benim başvuru sürecim biraz ani oldu bu sene girmeyi düşünmediğim ve hiç de hazır olmadığım halde ailemin ısrarıyla başvuru yaptım ancak
    sınava bu sene girmemek önümüzdeki sene planlı bir şekilde hazırlandıktan sonra girmek istiyorum.
    Yalnız sınav yönetmeliğinde okuduğuma göre katılmaya hak kazandığı halde sınava girmeyenlerin müteakip sınava alınmayacağı yazıyor. Sizce geçerli bir sebep sunulması halinde başvuru yapıp sınava giremeyen adayın müteakip sınava girme hakkının devam etmesi ihtimali var mıdır? Eğer böyle bir ihtimal yoksa hiç sınava girmediğim halde üç kez sınava girme hakkımdan ikisini kaybetmiş mi olurum? Son olarak Uluslararası İlişkiler mezunuyum ancak bilgilerim hiç taze değil bu noktada bana kalan 15 günde çalışabildiğim kadar çalışıp en azından denememi önerir misiniz? Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başvuru yaptıysanız sınava mutlaka girmenizi tavsiye ederim. Hem sınav hakkınızı kaybetmemiş olursunuz, hem de kendinizi deneme imkanınız olur. Eğer güzel metinler ortaya koyarsanız, yazılı aşamayı geçebilirsiniz. Bu aşamada kalsanız bile sonrasında sınav puanlarınızı öğrenerek, bir sonraki sınav için yapmanız gerekenleri daha iyi analiz edebilirsiniz. Son günler için çalışılacak en iyi kaynak Bakanlığın websitesindeki dış politika metinleridir. Öte yandan, sınav yönetmeliğinde geçerli bir mazeret diye bir açıklamada bulunulmuyorsa, mazeretiniz ile başvuru yapsanız bile kabul görmeyebilir. Başarılar.

      Sil
  7. Merhaba, bu sene MM sınavı için yazılı sınavda çıkabilecek konularla ilgili bir tahmininiz var mı acaba?

    YanıtlaSil
  8. MM sınavında KİM sınavına nazaran daha fazla dış politika bilgisinin sorgulanacağı bir soru karşınıza çıkacaktır. Aslında çıkacak sorular üç aşağı beş yukarı Türk dış politikasının temel konularından biri olarak seçilir. Örneğin, AB ile ilişkiler her zamanın banko konularındandır ancak son dönemde gündemde olmadığından sorulacağını zannetmiyorum. Güncel konuların sorulması ihtimalinin daha fazla olduğu düşüncesiyle şahsi beklentim Rusya-Ukrayna çatışmasından yola çıkarak Türkiye’nin güvenliği-NATO, bölgemizdeki gelişmeler kapsamında Türkiye’nin enerji güvenliğinin sağlanması, COVID-19 sonrasında diplomatik ilişkilerdeki değişim ve Türk dış politikasına etkisi, Türkiye’nin bölgesel sorunlar hususundaki arabuluculuk rolü, savunma sanayi yatırımlarının dış politikaya etkisi ve benzeri konuların soru olarak karşınıza çıkabileceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar, malumunuz 2023 için aday meslek memuru ilanı açıldı. Halihazırda çalışan ve 1 ayı kalmış artı kamu yönetimi mezunu biri için nasıl çalışılır ve (asıl sorum) tahmini hangi sorular gelecektir, görüşlerinizi almak istedim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası sınav ilanı ile çalışmaya başlayıp konuları yetiştirmek pek mümkün olmayacaktır. Ancak, ileriki yıllarda iyi çalışmış ve motive bir şekilde sınava girip girmeyeceğiniz belirsizse, bu sene şansınızı denemenizi tavsiye ederim. Yaklaşık 110 kişi alınıyor, bu çok iyi bir kontenjan. Genellikle yılda 50 kişilik alım olurdu, bu defa kontenjan en az iki kat artırılmış.

      Çetrefilli dış politika konularının soru olarak karşınıza çıkacağını düşünmüyorum. Bakanın geçen günlerde Büyükelçiler Konferansında yaptığı konuşmayı iyi ele almak lazım, orada vurgulanan hususlar güncel konular üzerinden gelebilecek bir soruya işaret olabilir. Bu bağlamda, Türkiye yüzyılı, pozitif gündem, NATO, AB, enerji, komşu ülkelerle ilişkiler gibi konu başlıklarının bir adım ön planda olabileceğini düşünüyorum.

      Sil
    2. Pozitif gündemden kastınız Yunanistan'la ilişkilerimizdeki normalleşme midir, yoksa AB'nin 2020'de getirdiği olumlu gündem önerisi üzerine başlattığımız diyaloglar mı? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
    3. Asıl kastedilen AB ile diyalog, ancak Yunanistan tüm Ege ve Kıbrıs sorunlarının AB gündemine taşıdığı için pozitif gündemin önemli konuları doğal olarak Yunanistan ile yaşadığımız sorunlar oluyor. Yunanistan ile aramızda pozitif diyaloga benzer bir yapıda istikşafi görüşmeler mekanizmaları işletiliyor.

      Sil
    4. Kompozisyon yazımında tam olarak istenilen üslup nasıl olmalıdır? Özellikle Türkçe kısmında. Ağdalı ve uzun ifadeler bir sorun teşkil eder mi? Bu hususu biraz açabilirseniz çok sevinirim.

      Sil
    5. Bakanlık açıklamaları, Bakan ve Büyükelçi konuşmalarındaki dil, en doğru ve güzel örnek olacaktır. Uzun ve ağdalı cümlelerden kesinlikle kaçınmak lazım. Kısa, net ve anlaşılır cümleler tercih edilmelidir.

      Sil
  10. Merhabalar, Bu yılki KİM sınavına gireceğim Bilişim kategorisinden başvurdum. Alanımız ve dış politikanın harmanlanması ile oluşan bir kompozisyon yazmamız beklenecek sanırım. Onun dışında nelere dikkat etmeliyim sizce. Neye yoğunlaşmalıyım KİM sınavında daha az detay gerektiren sorular gelebilir demişsiniz önceki cevaplarınızda. Şimdiden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  11. Bilişim alanından girenlere farklı bir soru sorulmayacaktır. Tüm KİM adayları aynı sorulara cevap vereceklerdir. Örneğin, uluslararası ilişkiler bölümü mezunu da bilgisayar mühendisliği mezunu da aynı soruya cevaben kompozisyon yazacaklar ve her adayın da bu kompozisyondan geçer not olan 70 ve üstü alması beklenecektir.
    Son üç hafta içinde Türk dış politikasının genel görünümüne odaklanmak, kamu diplomasisi ve onun alt alanlarına yoğunlaşmak, dış politika gündemini takip etmek ve başta bakanlığın websitesindeki Türk dış politikası başlıklarını ve bakanlık açıklamalarını okumak faydalı olacaktır.
    2023'e özel olarak MM ve KİM sınavlarında Türkiye yüzyılı ve disaster diplomacy başlıklarının bir adım önde olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar, öncelikle bu yılki sınavın ilk kez giren biri olarak iyi geçtiğini söylemeliyim. Ancak motivasyonumu bozan, çeviride yapmış olduğum bir iki hata nedeniyle sizleri rahatsız ediyorum. Öğrenmek istediğim asıl şey, sınav değerlendirme yönteminin nasıl olduğu. Yani İngilizce ve Türkçe kompozisyonunun iyi olduğu adaylar -tabii ki de bir bahane değil sınav yorgunluğu veya başka bir sebeple gözden kaçırmış olduğu hatalar nedeniyle çeviri bölümünden elenebilir mi? Çeviri bölümünde neler affedilemez? Cevaplarsanız mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, sınavın bir alanındaki başarı veya başarısızlık diğer alanı etkilemeyecektir. Üç alandan 100 alan kişi, bir alandan 69 aldığı taktirde elenir. (Bu örnek çok abartı oldu belki ama kural bu. Tabii ki uygulamada böyle bir notlandırma dikkat çeker ve bu adayın kağıdına tekrar bakalım denir.) Çeviri değerlendirmeleri daha esnek ele alınır diye düşünüyorum. Spelling, basit gramer (tense) ve tamamen anlam dışı cümle içeren çeviri metinlerinden puan kırılır. Birebir kelime karşılıklı çeviri beklenmez. Aynı anlamı veren, sade ve dili bozuk olmayan metinler beğenilir.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dışişleri Sınavlarına Hazırlık - Mülakat

(Son güncelleme: 04.10.2021) Dışişleri Bakanlığı'nın Meslek Memurluğu veya Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu yazılı sınavını kazanıp mülakat sınavına kaldıysanız, bu zorlu yolun büyük kısmını başarıyla tamamlamışsınız demektir. Şahsi görüşüme göre, öncelikle yazılı sınava girmeye hak kazanmak, sonrasında ise yazılı sınav sürecini geçmek dışişleri kariyer memuru olmak için yeterli bir değerlendirmedir. Ancak, diplomat adaylarının sadece bilgi birikimi değil, aynı zamanda tavır, davranış, üslup ve ifade becerileri de mesleklerini en iyi şekilde icra etmeleri için elzem olduğundan, mülakat sınavı önemli bir safhadır. İyi hazırlanıldığı ve motive olunduğu taktirde sorunsuzca atlatılabileceğini düşünüyorum. Sınav tarzı Mülakat sınavında sizlere Türk dış politikasının temel konularından çeşitli soruların yer aldığı zarflardan birini çekmeniz ve sonrasında sesli olarak jüriye okumanız istenir. 1-2 dakikalık bir hazırlık ve not tutma imkanı sağlandıktan sonra cevap vermeniz beklenir. Ba

Dışişleri Bakanlığı Kariyer Memurlukları (MM ve KİM) Sınavlarına Hazırlık - Temel Çalışma Yöntemi

(Son güncelleme: 04.10.2021) 2021 yılının son aylarına girerken  Meslek Memurluğu (MM) ve  Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu (KİM) sınavları ilanlarına her an çıkılmasını bekliyoruz.  Sınavlara yönelik altyapı çalışmalarını yapmış ve yapmakta olan adaylar için yeterli süre var. Son ayları da verimli geçirerek, düzenli, planlı ve istekli bir çalışma ile yazılı sınavı geçebilirsiniz. Yazılı sınava yapacağınız hazırlık, sizi doğal olarak mülakata da hazırlayacaktır. Mülakat için ayrı bir motivasyon gerekiyor. Zamanı geldiğinde arzu edenler için o konuda da paylaşımlarda bulunuruz. Yazılı sınav için izlemeyi düşündüğünüz yöntemlere saygı duyuyorum. Burada acizane kendi düşüncelerim çerçevesinde sizlere yardımcı olmak isterim. Ancak, şunu kesin ifade edebilirim ki, sınava hazırlanmak maksadıyla hacimli kitapları elinize alıp okumaya veya tekrar etmeye başladıysanız hemen bu yöntemden vazgeçin. Bir aylık bir süre kala, yapılacak en iyi, verimli ve mantıklı çalışma yöntemi Türk Dış Politi

Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memurluğu sınavına ilgi düşük kaldı

Dışişleri Bakanlığı’nın aday meslek memurluğu yazılı sınavı bu yıl 16-17 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Bakanlık, tarihinde belki de ilk defa 110 kişilik bir alım yapacak. Bu sayı önceki yıllara kıyasla yüksek bir kontenjan olarak göze çarpıyor. Bu durum yurtiçi ve yurtdışı teşkilatta ciddi sayıda meslek memuruna ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.   Meslek memurluğu Türk bürokrasisinin her zaman en çok tercih edilen kadrolarından olmuştur. Diplomatlık kendini çeşitli alanlarda geliştirmiş her gencimizin şüphesiz tercih edeceği bir kariyer seçeneğidir. Bakanlığın Türk bürokrasisi içindeki prestiji, Bakanlığın asırları aşkın seçkin hariciye geleneği ve personelin Türkiye ortalamasına göre yüksek gelir imkanı, bu kadrolara yerleşmek için genç adaylarda yeterli motivasyonu sağlayacak niteliktedir. Ancak, Bakanlığın 2023 yılında yazılı sınav için ayırdığı kontenjan ile yapılan başvuru sayılarını karşılaştırdığımızda, adayların ilgisinin belki de Bakanlık tarihinde ilk