Ana içeriğe atla

Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memurluğu sınavına ilgi düşük kaldı

Dışişleri Bakanlığı’nın aday meslek memurluğu yazılı sınavı bu yıl 16-17 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Bakanlık, tarihinde belki de ilk defa 110 kişilik bir alım yapacak. Bu sayı önceki yıllara kıyasla yüksek bir kontenjan olarak göze çarpıyor. Bu durum yurtiçi ve yurtdışı teşkilatta ciddi sayıda meslek memuruna ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor. 


Meslek memurluğu Türk bürokrasisinin her zaman en çok tercih edilen kadrolarından olmuştur. Diplomatlık kendini çeşitli alanlarda geliştirmiş her gencimizin şüphesiz tercih edeceği bir kariyer seçeneğidir. Bakanlığın Türk bürokrasisi içindeki prestiji, Bakanlığın asırları aşkın seçkin hariciye geleneği ve personelin Türkiye ortalamasına göre yüksek gelir imkanı, bu kadrolara yerleşmek için genç adaylarda yeterli motivasyonu sağlayacak niteliktedir. Ancak, Bakanlığın 2023 yılında yazılı sınav için ayırdığı kontenjan ile yapılan başvuru sayılarını karşılaştırdığımızda, adayların ilgisinin belki de Bakanlık tarihinde ilk defa bu derecede düşük düzeyde kaldığını göstermektedir. Bu durum, birçok soru işaretini beraberinde getirmektedir. 


Ayrılan kontenjan ve yapılan başvuru sayıları aşağıdaki tablodan izlenebilir.

 

80 milyonu aşkın nüfusa sahip, genç nüfusunun oransal olarak yüksekliğiyle öğünen, bunun yanında gençlerin nitelikli ve iyi gelir sağlayan iş bulmakta zorlandığı bir ülkede, Dışişleri Bakanlığı meslek memurluğu gibi memuriyet kadrosuna talebin bu kadar az olmasının sebeplerini çok iyi irdelemek gerekir.


Başvuru için talep edilen kriterler ele alındığında, mezuniyet açısından üniversitelerin iktisadi idari bilimler fakültelerine dahil bölümler ile hukuk, sosyoloji, tarih, psikoloji vb bölüm mezunlarının veya bu alanlarda yüksek lisans yapmış adayların sınava başvurabileceği bilinmektedir. Ülkemizde bu alanlardan mezun yüz binlerce genç ve yeni mezun adaylar bulunmaktadır. Önceki yıllarda KPSS’nin çeşitli puan türlerinden yeterli puan alma kısıtı var iken, bu kriter kaldırılmıştı (Bu husus ayrı bir tartışma konusudur). Şu anda adayların dil becerilerini gösteren YDS puanlarının olması başvuru için yeterlidir. Bu puan seviyesi de İngilizce, Almanca ve Fransızca gibi Batı dilleri için 85 gibi orta-üst seviye olarak belirlenmiş, diğer dillerde 75 puan gibi orta seviyede tutulmuştur. Bir de İngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri haricinde sınava başvuracak adaylar için de mezuniyet ortalamasının 3.5 ve üzerinde olması şartı konulmuştur. Dolayısıyla, ülkemizde bu kriterleri sağlayabilecek yüz binlerce gencimizin olduğu veya olması gerektiği malumdur.


O zaman bu gençleri bu sınava başvurmaktan imtina ettiren etkenler nelerdir? Gençlerle görüşüldüğünde en büyük çekincenin sınav sonuçlarının önceden belli olduğu ve alınacak listelerin halihazırda net olduğu endişesi olduğu görülecektir. Böyle bir şeyin Dışişleri Bakanlığında sözkonusu olamayacağını, bu gibi kadrolarda niteliğin her zaman öncelik olacağını adaylara anlatsak da sözlerimizin ve düşüncelerimizin gençlerde karşılık bulmadığını ilk defa başvuru sayılarının kontenjan sayılarının çok altında olmasıyla görmüş olduk.


Bunun yanında, büyükelçilik kadrolarına yapılan atamalar, dış politika belirleme sürecinde Dışişleri Bakanlığının geri planda kalması, siyasetin bürokrasi üzerinde kurduğu kontrol, siyasi desteği olamayan adayların gelecek planlamasında bürokrasi kadrolarını doğru bir kariyer seçeneği olarak gör(e)memeleri ve Bakanlığın azalan prestiji, belki de Türk diplomasi tarihinde ilk defa Dışişleri Bakanlığı meslek memurluğu sınavına ilginin bu kadar düşük düzeyde kalmasına neden olmuş olabilir.


Şüphe duyduğumuz bu algı nitelikli gençlerimiz arasında ümit edilir ki yoktur. Farklı sebeplerden dolayı yeterli başvuru olmamıştır. Ancak, Bakanlık her türlü ihtimali değerlendirerek, bu olası algının oluşmaması veya giderilmesi için gerekli girişimleri en kısa zamanda ve titizlikle yapmalıdır.

Yorumlar

  1. Yazınızda değindiğiniz listelerin önceden belirli olması konusu benim de düşündüğüm ve çekindiğim bir konuydu fakat başvurmayarak kabul edilen öğrenilmiş çaresizlik bambaşka bir konu. Sahip olunan bilginin, birikimin uygun ortamda kuruma ve ülkenin dış politikasına katkıda bulunması maalesef siyasi yönden dolayı çok kısıtlanmış bir halde. Giderek daha da belirgin olan bu duruma rağmen başvurunun kontenjan altında kalması gerçekten ilginç. Yalnızca dil puanı ve mezuniyet belgesi ile süreçlerine dahil olmaya hak kazanılan bu kuruma umarım yetkin, aydın gençler gelir.

    YanıtlaSil
  2. 30 Eylül-1 Ekim tarihlerindeki KİM sınavına açılan ilandaki Destek Personeli adı altında alışılmışın dışındaki branşlardan( Mühendislik,Matematik..vs) kontenjan açılması hakkında ne düşünüyorsunuz? Acaba bu kişiler için sınav konularında farklılık olur mu çünkü bu branşlarda diğerlerine göre dış politika bilgisi daha az olacak adayların.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 yıllık fakülte mezunu herkes sınava başvurabildiğinden, başvuru yapan ve sınavı kazananlar içinde lisans eğitimini mühendislik ve diğer sayısal alanlarda tamamlamış adaylar da oluyordu. Bakanlık istihdam ihtiyacı kapsamında bu defa alanları ve kontenjanları netleştirerek ilana çıktı. Yazılı sınav konu ve sorularında bir farklılık olmayacaktır. Herkes aynı konuda kompozisyon yazacak ve aynı metinleri çevirecektir. Ancak, mülakat aşamasına kalındığında sözlü sorular lisans eğitimindeki alanlara kayabilir.

      Sil
  3. Merhaba, bu hafta yazılı sınava gireceğim, bu sene için beklediğiniz kompozisyon konuları var mıdır?

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar, öncelikle bizleri bilgilendirmek için gösterdiğiniz emek adına size teşekkür ederim. Sorum Hariciyede görev yapma fırsatı elde eden adayların halihazırda doktora/yüksek lisans yapıyor olması üstatlarımızca negatif algılanıyor mu? Negatiflikten kastım, derslere katılım göstermenin işi aksatıcı bir sebep olarak görülmesi ve öngöremediğim buna benzer sebeplerdir. Bir yandan görevini icra ederken diğer yandan tezini yazan/derslerini veren örnekler mutlaka vardır, Hariciyede bu konuyla nasıl baş edilmektedir; Hariciyenin bu duruma bakış açısı nedir, sizden öğrenmek isterim. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarınız takdirle karşılanacaktır. Ancak, dersler ile çalışma saatlerinin çakışması durumunda izin almakta zorlanabilirsiniz. Ders ve tez çalışmalarınızı mesai saatleri dışındaki zamanınızı kullanarak yürütmeniz beklenebilir. Bu şekilde yüksek lisans ve doktora derecesi alan birçok memur bulunmaktadır.

      Sil
  5. merhaba,
    geçtiğimiz senelerde sınavların ortalama 2 aylık bir sürede açıklandığını gördüm sizce bu yıl da böyle mi olur?
    saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, açıklanması yaklaşık o kadar sürecektir.

      Sil
    2. cevabınız için teşekkür ediyorum

      Sil
    3. İki ay bile olmadı... şaşırtıcı bir hız. Mülakat sonrası ne kadar bekleriz çok merak ediyorum. Eğer bu yönde bir bilginiz varsa paylaşmanız beni çok mutlu eder. Saygılarımla...

      Sil
    4. Güvenlik soruşturmalarını mülakat sonrasında bırakmış olabilirler. Durum bu şekildeyse, mülakat sonrasında daha uzun bekleyebilirsiniz.

      Sil
  6. Merhabalar, yazılı sınav başarısı sözlü sınavı etkiliyor mu? Yoksa yazılı sınavdan geçildikten sonra sözlü sınav başlı başına bir değerlendirme midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılı sınav notunuz ve sözlü notunuz bir ortalama oluşturup nihai notunuzu belirleyeceğinden önemlidir. Ancak, yazılı notları birbirine yakınsa sıralamalarda sözlü notu etkili olacaktır.

      Sil
  7. KİM ne zaman açıklanacak acaba, MM’den sonra sabırsızlandık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgim yok, ancak yakın zamanda açıklanır muhtemelen

      Sil
    2. 30 kasımda mm mülakatları bitecekmiş

      Sil
  8. Kim için destek hizmetlerine başvurdum bu bölüm hakkında ve maaşlar hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda Bakanlık'tan en doğru bilgileri edinebilirsiniz.

      Sil
  9. ilginin düşük olmasının bir sebebi de SPK meslek memurluğu sınavı ile çakışması olabilir.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar. Aday meslek memurluğu mülakatında zarftan çekilen sorular genel olarak "Balkanlara yönelik Türk dış politikası" veya "Ortadoğu'ya yönelik Türk dış politikası" gibi genel alanlardan mı yoksa Suudi Arabistan veya Mısır gibi ülkelere yönelik Türk dış politikası şeklinde daha detaylı ve özel alanlardan mı geliyor acaba bunu öğrenmek istemiştim. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, 62 kişilik ingilizce kontenjanına neden 93 kişi alındığına dair bir yorumunuz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer dillerden yeterli sayıda aday bulamayınca, 2023 yılı kadrosunun doldurulması için İngilizce'den kontenjanın üzerine çıkılmış olabilir. Bence doğru bir uygulama olmamış. Ancak, blog yazımda da yorumlarda da bu yıl ilginin düşük kalması nedeniyle, şansın yükseldiğinden bahsetmiştim. Kontenjanın neredeyse %50 üzerine çıkılması da İngilizce dilinden girenler için büyük şans olmuş.

      Sil
  12. Merhaba,
    Tekrar MM alım duyurusu yayınlanmış. KİM de yayınlanır mı acaba? ve neden sizce böyle art arda sınav ilamı geldi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen KİM ilanı da yayınlanacaktır. İlgi düşük kaldı diye yazmıştım. Bunu doğrular bir sonuç oldu, ancak yine de yeni bir sınav ilanına ihtimal vermiyordum. Beni de yanılttı. Epey personel ihtiyacı var anlaşıldığı kadarıyla. Yeni mezunlar da olmayacağına göre, önceki sınavda hakkını tamamlamamış olanlar için yeni ve büyük bir fırsat daha oluşmuş oldu. Başarılar.

      Sil
  13. Merhaba, KİM sınavına ilk kez eylül ayında girdim ve başarısız oldum, yeniden ilan yayınlanır diye tekrardan bakmaya başlayacağım yani 2. deneyimim olacak. Size sormak istediğim ; kompozisyonda benim bildiğim giriş gelişme sonuç bölümleri olmalı, buna istinaden ilgili soruda iyi bir metin yazdığımı düşünmüştüm. Acaba kullandığım dil daha mı bilimsel olmalı, aynı şekilde kullanılan kelimeler vs. sizin bir öneriniz olur mu, kompozisyon yazarken buna mutlaka dikkat et diyebileceğiniz? Teşekkür ederim şimdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://diplomatreader.blogspot.com/2017/10/meslek-memurlugu-snavna-hazrlk.html Bu blog sorularınıza cevap olacaktır ümidindeyim.

      Sil
  14. İyi günler, Meslek Memurluk Sınavı için bir sorum olacaktı. Şuan lisans eğitiminin başlarındayım. Sınava girmek için 4-5 senem daha var. Meslek memuru olmak istiyorum. Kafama takılan bir soru var. 2023 Seçimlerinden önce muhalif bir partiye internet üzerinden üye oldum (terörle ilişkisi olan veya sol partilerden değil). Seçimden birkaç ay sonra üyeliği iptal ettim. Mülakatta veya sözlü sınavda bunu görebilirler mi? Bu durum mülakatı veya güvenlik soruşturmasını olumsuz etkileyebilir mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahsi kanaatim apocu veya fetullahçı değilseniz bir şey olmayacağı yönünde

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dışişleri Sınavlarına Hazırlık - Mülakat

(Son güncelleme: 04.10.2021) Dışişleri Bakanlığı'nın Meslek Memurluğu veya Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu yazılı sınavını kazanıp mülakat sınavına kaldıysanız, bu zorlu yolun büyük kısmını başarıyla tamamlamışsınız demektir. Şahsi görüşüme göre, öncelikle yazılı sınava girmeye hak kazanmak, sonrasında ise yazılı sınav sürecini geçmek dışişleri kariyer memuru olmak için yeterli bir değerlendirmedir. Ancak, diplomat adaylarının sadece bilgi birikimi değil, aynı zamanda tavır, davranış, üslup ve ifade becerileri de mesleklerini en iyi şekilde icra etmeleri için elzem olduğundan, mülakat sınavı önemli bir safhadır. İyi hazırlanıldığı ve motive olunduğu taktirde sorunsuzca atlatılabileceğini düşünüyorum. Sınav tarzı Mülakat sınavında sizlere Türk dış politikasının temel konularından çeşitli soruların yer aldığı zarflardan birini çekmeniz ve sonrasında sesli olarak jüriye okumanız istenir. 1-2 dakikalık bir hazırlık ve not tutma imkanı sağlandıktan sonra cevap vermeniz beklenir. Ba

Dışişleri Bakanlığı Kariyer Memurlukları (MM ve KİM) Sınavlarına Hazırlık - Temel Çalışma Yöntemi

(Son güncelleme: 04.10.2021) 2021 yılının son aylarına girerken  Meslek Memurluğu (MM) ve  Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu (KİM) sınavları ilanlarına her an çıkılmasını bekliyoruz.  Sınavlara yönelik altyapı çalışmalarını yapmış ve yapmakta olan adaylar için yeterli süre var. Son ayları da verimli geçirerek, düzenli, planlı ve istekli bir çalışma ile yazılı sınavı geçebilirsiniz. Yazılı sınava yapacağınız hazırlık, sizi doğal olarak mülakata da hazırlayacaktır. Mülakat için ayrı bir motivasyon gerekiyor. Zamanı geldiğinde arzu edenler için o konuda da paylaşımlarda bulunuruz. Yazılı sınav için izlemeyi düşündüğünüz yöntemlere saygı duyuyorum. Burada acizane kendi düşüncelerim çerçevesinde sizlere yardımcı olmak isterim. Ancak, şunu kesin ifade edebilirim ki, sınava hazırlanmak maksadıyla hacimli kitapları elinize alıp okumaya veya tekrar etmeye başladıysanız hemen bu yöntemden vazgeçin. Bir aylık bir süre kala, yapılacak en iyi, verimli ve mantıklı çalışma yöntemi Türk Dış Politi