Ana içeriğe atla

Lisans aşamasındaki adayların Dışişleri Bakanlığı kariyer memurluğuna hazırlık çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler

 


1. Lisans eğitimine devam eden ve mezuniyeti sonrasında Dışişleri Bakanlığı’nda kariyer memuru olmayı hedefleyen adayların, bu amaçlarına ulaşabilmeleri adına yürütebilecekleri hazırlık çalışmalarına değinen bir blog yazısı yazmayı uzun zamandır istiyordum. Bu konuda e-posta yoluyla sorulan sorulara detaylı cevaplar vermeye çabalamıştım. Bu cevapları bu yazı vesilesiyle derleyip, toparlayarak, faydalanacağınızı umduğum düşüncelerimi aşağıda sıralayacağım. 


2. Öncelikle, üniversite öğrencisi olarak bu aşamada Dışişleri Bakanlığı’nda bir kariyer hedefinizin olmasını takdir ediyorum. Kamuda kariyer planlayanlar için en tatmin edici, gelişime ve yeniliklere açık, aksiyon ve heyecan dolu bir meslek hayatı içeren, bana göre en doğru kurumu ve kariyer mesleğini seçtiğinizi düşünüyorum. 


3. Dışişleri Bakanlığı Meslek Memurluğu (MM) ve Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu (KİM) sınavlarına şimdiden hazırlanmaya karar vererek, bu hedef kapsamında okumalar yapmaya başlamak size çok ciddi katkı sağlayacaktır. Şimdiden vurgulamak gerekirse, okumaların yanında muhakkak kompozisyon yazma çalışmaları da yapmanız gerekmektedir.


4. Aldığım e-posta mesajlarında genellikle lisans eğitimine devam eden adaylardan, bir okuma listesi göndermem talep ediliyor. Açıkçası, sınavı kazanmak için okunması gerekli kitaplar diye bir liste yapmak anlamlı olmayacaktır. Türk dış politikasına dair her kitap sizler için mutlaka sınava hazırlık esnasında faydalanacağınız değerli bilgiler içermektedir. Ancak, okuyacağınız kitabı belirlerken veya makale okumalarınızda verimli ve verimsiz kaynak ayrımına gitmeniz yerinde olacaktır. Örneğin, Oral Sander'in Siyasi Tarih 1-2 kitabı, Baskın Oran'ın editörlüğünü yaptığı TDP 1-2-3 müthiş kitaplardır. Lisans düzeyindeki her adayın muhakkak en az iki kere okuması gerekir. Ancak, mezun adayların yazılı sınavları geçebilmek için bu kitaplara çalışmasını tavsiye etmem, çünkü verimli olmayacaktır. 


5. Sınava çalışmak için Bakanlığın Türkçe ve İngilizce her tür belgesi temel kaynak niteliğindedir. Küresel diplomasi alanında bilgilerinizi geliştirmek ve taze tutmak için kaliteli dergilerin ve düşünce kuruluşlarının rapor, değerlendirme ve analizlerini takip etmeniz de verimli olacaktır. Bu amaçla, ekonomik durumunuz imkan sağlıyorsa (üniversite kütüphanelerinin veritabanlarından kesinlikle ücretsiz ulaşma imkanınız da vardır), Foreign Affairs üyeliğiyle derginin tüm makale ve analizlerinin takibi, hem küresel dış politika konuları hakkında bilgi seviyenizi artıracak hem de İngilizce dil becerilerinizin gelişimine çok fayda sağlayacaktır. 


Düşünce kuruluşlarının özellikle Türkiye konulu, bunun yanında bölgesel ve küresel ölçekte önemli olan hususlardaki yayınlarını takip etmeniz de azami fayda sağlayacaktır. Yerel kaynaklar açısından, niteliksiz olsa bile en azından bazı hususlarda işe yarar savlar yer aldığından, çeşitli düşünce kuruluşlarının raporlarını  takip etmelisiniz. Son dönemde özellikle emekli Büyükelçilerin aktif katkı sağladığı çok değerli raporları yayınlandığını gözlemliyoruz. Bu tür makale ve raporları Twitter aracılığıyla @diplomatreader ile paylaşmaya gayret ediyorum.


6. Bir üst maddede sayılan kaynakları elinizde kağıt ve kalemle okumak, özet notlar çıkarmak, bilmediğiniz ve sık karşılaştığınız kelimelerin (dikkat her yabancı kelime değil, sık sık karşılaştığınız kelimeler) anlamlarını ezberlemek, bu konuyla ilgili bir metin yazmanız gerektiğinde muhakkak yer alması gerekir dediğiniz bilgi içeriklerini, anahtar kelime ve söz dizilerini veya yabancı dildeki kullanım kalıplarını not etmek lisans aşamasındaki adayları için Dışişleri Bakanlığı kariyer memurluğu sınavlarına hazırlık adına bu aşamada yapılacak en güzel ve verimli hazırlıktır. Okumaların yanında muhakkak kompozisyon yazma çalışmaları da yapmalısınız.  Kısacası, sınavı kazanabilmek için çok okumalı ve yazmalısınız.


7. Yukarıda yazılan sınava hazırlık sürecine, bir yabancı dilde en az 75 düzeyinde YDS puanı alabilecek dil beceriniz olduğu önşartıyla başlamanızı öneririm. Mezuniyetiniz sonrasında sınava girebilmek için en az 87-88 YDS puanına ihtiyaç duyacaksınız. Ancak, YDS’den 75-80 alabilecek kadar dil becerisi olan birinin 90 almaması için bir neden yoktur. Bu itibarla, 75-80 civarında puan alabilecek seviyede olan biri sınava hazırlık adına yapacağı yabancı dildeki okumaların da katkısıyla sınav öncesinde rahatlıkla 90 civarında bir YDS notu alabilecektir. 


Yabancı dilden 60-70 civarında not alabilen adayların ise, bu aşamada dil becerilerinin gelişmesine daha fazla odaklanmaları daha doğru bir yol olacaktır. Bir yandan dil becerinizi geliştirerek daha yüksek bir not alma kapasitesine ulaşmaya çabalarken, tabii ki bir yandan da Türkçe kaynakları sürekli takip edebilirsiniz.


8. İkinci bir yabancı dil beceriniz olursa, iyi olur. Ama şart değil. Öğrenmeye çalışmak iyi olur. Öğrendikten sonra bu dil için de en az 70 YDS notu almanız beklenecektir. 


9. Birinci veya ikinci yabancı dil öğrenmek veya becerinizi geliştirmek adına Erasmus ve Work and Travel gibi imkanları bu aşamada değerlendirmek isabetli olacaktır. Bunun yanında maddi imkanlarınız el verdiği ölçüde, tatil zamanlarında (bir ay ve üzeri süreler için) yurtdışında vakit geçirmeniz çok fayda sağlayacaktır. Bu ayrı bir blog yazısı konusu olsa bile, imkanınız varsa İngiltere, ABD, Kanada, Almanya, Avusturya, Fransa, Almanya gibi dil kurslarının yoğun olarak bulunduğu ülkelerde kurslara veya çeşitli eğitim programlarına katılabilirsiniz. Alternatif olarak da Arapça için Ürdün-Mısır, Rusça için Moskova pahalı olursa Türki Cumhuriyetler-Gürcistan-Moldova, Fransızca için Tunus veya Afrika’daki eski sömürge ülkelerden birine, İngilizce gelişimi için Hindistan-Pakistan gibi dil kursları bulabileceğiniz ülkelere gitmeniz ekonomik açıdan daha rahat olabilir.


10. Özetle, lisans aşamasında kendisine Dışişleri Bakanlığında bir kariyer memurluk hedefi çizen ve derslerinin yanında bu yönde çalışmalar yapmaya başlayan adaylar sınav sürecinde diğer adaylardan birkaç adım önde olacaklardır. Bakanlığın kariyer memurlukları, yazılı ve sözlü sınav aşamalarına hazırlık gibi konularda diğer blog yazılarına başvurabilirsiniz.


11. İlave sorularınız olduğu taktirde, diplomatreader@gmail.com ‘a göndereceğiniz mesajlarına mümkün olduğunca cevap vermeye çabalayacağım. İyi çalışmalar, başarılar…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dışişleri Sınavlarına Hazırlık - Mülakat

(Son güncelleme: 04.10.2021) Dışişleri Bakanlığı'nın Meslek Memurluğu veya Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu yazılı sınavını kazanıp mülakat sınavına kaldıysanız, bu zorlu yolun büyük kısmını başarıyla tamamlamışsınız demektir. Şahsi görüşüme göre, öncelikle yazılı sınava girmeye hak kazanmak, sonrasında ise yazılı sınav sürecini geçmek dışişleri kariyer memuru olmak için yeterli bir değerlendirmedir. Ancak, diplomat adaylarının sadece bilgi birikimi değil, aynı zamanda tavır, davranış, üslup ve ifade becerileri de mesleklerini en iyi şekilde icra etmeleri için elzem olduğundan, mülakat sınavı önemli bir safhadır. İyi hazırlanıldığı ve motive olunduğu taktirde sorunsuzca atlatılabileceğini düşünüyorum. Sınav tarzı Mülakat sınavında sizlere Türk dış politikasının temel konularından çeşitli soruların yer aldığı zarflardan birini çekmeniz ve sonrasında sesli olarak jüriye okumanız istenir. 1-2 dakikalık bir hazırlık ve not tutma imkanı sağlandıktan sonra cevap vermeniz beklenir. Ba

Dışişleri Bakanlığı Kariyer Memurlukları (MM ve KİM) Sınavlarına Hazırlık - Temel Çalışma Yöntemi

(Son güncelleme: 04.10.2021) 2021 yılının son aylarına girerken  Meslek Memurluğu (MM) ve  Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu (KİM) sınavları ilanlarına her an çıkılmasını bekliyoruz.  Sınavlara yönelik altyapı çalışmalarını yapmış ve yapmakta olan adaylar için yeterli süre var. Son ayları da verimli geçirerek, düzenli, planlı ve istekli bir çalışma ile yazılı sınavı geçebilirsiniz. Yazılı sınava yapacağınız hazırlık, sizi doğal olarak mülakata da hazırlayacaktır. Mülakat için ayrı bir motivasyon gerekiyor. Zamanı geldiğinde arzu edenler için o konuda da paylaşımlarda bulunuruz. Yazılı sınav için izlemeyi düşündüğünüz yöntemlere saygı duyuyorum. Burada acizane kendi düşüncelerim çerçevesinde sizlere yardımcı olmak isterim. Ancak, şunu kesin ifade edebilirim ki, sınava hazırlanmak maksadıyla hacimli kitapları elinize alıp okumaya veya tekrar etmeye başladıysanız hemen bu yöntemden vazgeçin. Bir aylık bir süre kala, yapılacak en iyi, verimli ve mantıklı çalışma yöntemi Türk Dış Politi

Dışişleri Bakanlığı Aday Meslek Memurluğu sınavına ilgi düşük kaldı

Dışişleri Bakanlığı’nın aday meslek memurluğu yazılı sınavı bu yıl 16-17 Eylül 2023 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Bakanlık, tarihinde belki de ilk defa 110 kişilik bir alım yapacak. Bu sayı önceki yıllara kıyasla yüksek bir kontenjan olarak göze çarpıyor. Bu durum yurtiçi ve yurtdışı teşkilatta ciddi sayıda meslek memuruna ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.   Meslek memurluğu Türk bürokrasisinin her zaman en çok tercih edilen kadrolarından olmuştur. Diplomatlık kendini çeşitli alanlarda geliştirmiş her gencimizin şüphesiz tercih edeceği bir kariyer seçeneğidir. Bakanlığın Türk bürokrasisi içindeki prestiji, Bakanlığın asırları aşkın seçkin hariciye geleneği ve personelin Türkiye ortalamasına göre yüksek gelir imkanı, bu kadrolara yerleşmek için genç adaylarda yeterli motivasyonu sağlayacak niteliktedir. Ancak, Bakanlığın 2023 yılında yazılı sınav için ayırdığı kontenjan ile yapılan başvuru sayılarını karşılaştırdığımızda, adayların ilgisinin belki de Bakanlık tarihinde ilk